Свято-Миколаївський собор, м.Бердичів
 
     
 
 

Церква - це Дім Божий, в якому ми знаходимо та отримуємо спасіння...

У сучасному світі спостерігається втрата духовних цінностей і православних традицій. Відповідно до соціальної концепції церкви, ЗМІ грають велику роль у житті кожної людини. Ми дізнаємося щось цікаве для себе з різних джерел: з газет або журналів, телебачення чи мережі Інтернет. Цей сайт висвітлює загальні церковні новини та події з життя парафій Бердичівського благочиння.

Новини

У Вселенську батьківську поминальну суботу…

Вісімнадцятого лютого, у Вселенську батьківську  (м’ясопусну) поминальну суботу, за декілька днів  до початку Великого Посту, Церква вшановує й молиться за всіх від віку спочилих православних християн. У Свято-Миколаївському соборі м. Бердичева було звершено заупокійне Богослужіння.

Поминальна субота – слова, які ми чуємо кілька разів на рік. У Бога всі живі, і особливо важливими є пам'ять та молитва про наших спочилих рідних та близьких… У храмі – тиша й спокій, палають свічки, схилені голови. І немає слів, лише почуття та думки про далеких і близьких, котрі відійшли в світ інший… І лине молитва: «Зі святими упокой, Христе, душі рабів Твоїх…» Божественну Літургію звершує клірик Свято-Миколаївського собору протоієрей Зіновій Ромах.

М’ясопусна батьківська субота – день особливого поминання померлих. Християни приходять на Службу Божу, і молитва за прощення гріхів рідних допомагає їх душам не лише здобути Царство Боже, але й сприяє молільникам очиститися від тих тяжкіх гріхів, що передаються з роду в рід. «Наша любов та пам’ять про спочилих свідчать, що людина безсмертна, – говорить парафіянка Тетяна Щенявська. – Підношу молитви за своїх маму і тата, за тих, хто упокоївся у молодому віці…»

Після Божественної Літургії відправили Велику панахиду, яку очолив благочинний Бердичівського округу, настоятель Свято-Миколаївського собору протоієрей Віталій Бойков. У храмі соборно молилися за померлих: «Упокой, Господи, душі спочилих рабів Твоїх… Господи, упокой спочилих воїнів… Господи, упокой немовлят…» «Вічна пам’ять…» – скорботною хвилею пройшло храмом…

У своїй проповіді протоієрей Зіновій Ромах проникливо говорив про швидкоплинність земного життя і необхідність вчинення справ добра та милосердя: «Біль втрати й скорбота ятрять душу, і ми нерідко ставимо собі питання: чому? Перед початком Великого посту Церква вчить нас на прикладах інших, на прикладах біблійних притч, як навернутися до Бога, адже життя наше – суєта суєт. Свята Церква закликає нас молитися за всіх, хто був у нашому земному житті, кого ми любили і навіть кого ми вже й не пам’ятаємо, в надії, що молитва, віра й любов очистять гріхи наших померлих рідних… Бог об’єднує всіх, у Бога немає мертвих: у Бога всі живі… Ми маємо можливість змінити ставлення до Господа і ближніх та просити прощення за гріхи свої. А ті, кого ми поминаємо, вже не можуть цього… Нам дається у руки молитовний меч, щоб знищувати гріхи за себе і тих, кого вже немає з нами. У цей час ми зоодягаємо їх у нову сорочку, просимо Бога простити їх. І це – наш обов’язок. У Святому Письмі сказано: «Носіть тягарі один одного…»

«Яко да Господь Бог учинит души их, идеже праведнии упокояются».     

Поминаючи наших ближніх, згадаємо і про свою душу, щоб гідно проводити земну мандрівку і цінувати час, який Господь відпустив нам...

Вікторія Кучерява, прес-секретар Бердичівського благочиння

   
   
   
   
   
   

Content Management Powered by CuteNews
Новини
menu 1
menu 2
Православний молодіжний центр
 
Календар в розробці...
Вхід 

     
 
 
2011-2022