Свято-Миколаївський собор, м.Бердичів
 
     
 
 

Церква - це Дім Божий, в якому ми знаходимо та отримуємо спасіння...

У сучасному світі спостерігається втрата духовних цінностей і православних традицій. Відповідно до соціальної концепції церкви, ЗМІ грають велику роль у житті кожної людини. Ми дізнаємося щось цікаве для себе з різних джерел: з газет або журналів, телебачення чи мережі Інтернет. Цей сайт висвітлює загальні церковні новини та події з життя парафій Бердичівського благочиння.

Новини

У селі Скаківці вшанували 130-у річницю від дня народження священномученика Аркадія (Остальського)

Восьмого травня (за старим стилем 25-го квітня) 1889-го року у селі Скаківці народився священномученик Аркадій (Остальський), єпископ Бежецький. Цієї весни православні віруючі Бердичівщини вшанували 130-у річницю від дня народження славного земляка. З благословення Високопреосвященнішого Никодима, Митрополита Житомирського і Новоград-Волинського, у храмі Святого Апостола та Євангеліста Іоанна Богослова було звершено святкове Богослужіння.

Сторінками літопису храму Святого Апостола і Євангеліста Іоанна Богослова

Щороку чергова річниця від дня народження уродженця Скаківки священномученика Аркадія (Остальського) збирає віруючих у сільській церкві, яка була зведена на початку 20-го століття. Чимало випробувань випало на її долю: у роки воєнного лихоліття, під час німецької окупації, тут розмістили зерносховище, а в 1960-му, як розповідають жителі Скаківки, з храму зняли куполи та дзвони. Були розграбовані ікони і церковне начиння, а приміщення безбожники перетворили на клуб. Лише у 90-х роках людям повернули храм, усім селом вони провели великий ремонт, і церкву знову освятили. У спогадах Юзефи Корнійчук – значні та незабутні події, пов’язані з храмом: «Із ним проходить усе моє життя… Тут мене хрестили, тут вінчали. Вся моя родина – православна. А я протягом 20-и років співала у церковному хорі. Пам’ятаю священиків, які несли своє служіння у різний час: отця Анатолія, отця Віктора, отця  Миколая та отця Костянтина. З 2013-го року у нас став настоятелем ієрей Євген Дзядух. Батюшка докладає багато зусиль і трудів, аби храм був ще кращим». Цього року, повідомила скаківчанка Марія Мартинюк, перекрили частину даху, вже придбали матеріали для подальших робіт: «Ми любимо наш храм – острівець спасіння. І намагаємося, щоб він був красивим та мав благоліпний вигляд. Любимо й поважаємо свого настоятеля». Парафіяни пишаються, що Скаківка є малою Батьківщиною священномученика  Аркадія (Остальського), і дбайливо зберігають пам’ять про єпископа Бежецького та його рідних: батьків Йосифа і Софію, сестру та братів.

На велику духовну подію у Скаківку завітали поважні гості: Почесний краєзнавець України, науковий редактор Житомирської редакції серії книг «Реабілітовані історією» Євген Тіміряєв і член Національної спілки журналістів України Ігор Александров – багаторічні дослідники життєвого шляху сщм. Аркадія Остальського. Прийшов привітати всіх зі святом в. о. старости Скаківського старостинського округу Гришковецької селищної об’єднаної територіальної громади Борис Шлапак, приїхав представник Житомирського відділення благодійної організації «Фундація спадщини Терещенків» Леонід Погребний. З його ініціативи декілька років тому біля входу до сільського храму було встановлено меморіальну дошку на вшанування пам’яті свщм. Аркадія (Остальського), Леонід Васильович постійно підтримує всі інші добрі місцеві починання. Довгі роки займався дослідженням життя святителя колишній клірик Свято-Миколаївської церкви м. Житомира ієрей Ігор Кучерук. Стараннями небайдужих жителів та уродженців Скаківки, в. о. старости Скаківського старостинського округу Гришковецької селищної об’єднаної територіальної громади Бориса Шлапака і помічників-меценатів чимало  зроблено для увічнення пам’яті священномученика. На місцевому цвинтарі на могилі, де покоїться прах його рідних братів – немовлят Миколи і Павла Остальських – було встановлено надгробний хрест. Наприкінці 2015-го року центральну вулицю села названо ім’ям сщмч. Аркадія (Остальського).

Величаем тя, священномучениче Аркадие, и чтим честная страдания твоя, яже за Христа претерпел еси…

Коли підходиш до храму Святого Апостола і Євангеліста Іоанна Богослова, мимоволі згадуєш слова священномученика Аркадія (Остальського): «Люби святий храм, поспішай в нього, з благоговінням молися в ньому, він тебе вбереже від гріха, направить на шлях спасительний, захистить Божественною благодаттю і зробить спільником та співгромадянином святих небожителів і сил ангельських…» Навколишній пейзаж, омитий недавнім дощем, дихає чистотою та спокоєм. Пломеніють червоні тюльпани, яскраво-зелена трава відтіняє світлі фарби неба і церкви… Всередині храму – неймовірна атмосфера затишку та краси. Всюди відчуваються любов і турбота парафіян. Є у Свято-Іоанно-Богословському храмі добра традиція: перед початком Богослужіння кожний молільник підходить за благословенням до священика. Віруючі чекають цих хвилин з особливим настроєм.

Восьмого травня Божественну Літургію звершив настоятель Свято-Троїцького храму м. Бердичева протоієрей Михаїл Гоюк (голова Житомирської єпархіальної комісії з канонізації святих) у співслужінні клірика Свято-Іаківлівського храму м. Житомира протоієрея Вадима Шапрана, настоятеля Свято-Покровського храму с. Никонівки протоієрея Іоанна Попадича та настоятеля храму Святого Апостола і Євангеліста Іоанна Богослова ієрея Євгена Дзядуха. Звучали вічно живі слова: «Христос Воскрес! – Воістину Воскрес!» Відчуття особливості дня не залишало душу, й виразно та проникливо линули голоси церковних хористів. Протоієрей Вадим Шапран привітав усіх із великою подією: «Ваше село ощасливила визначна подія –  народження священномученика Аркадія (Остальського). У Скаківці закладено фундамент його душі. Святитель прожив тут 8 років, але ця земля – його нива, яка зростила посаджене насіння віри… Пам’ятаєте слова священномученика: «Дитинство – колиска душі»? Ваші рідні бачили сщмч. Аркадія маленьким… Його дитинство проходило в атмосфері любові до Бога і ближніх. Він завжди був безсрібником, як давні святі… Святитель Аркадій пройшов драматичний шлях… » Отець Вадим гортав сторінки життя єпископа Аркадія (Остальського): навчання у духовному училищі та семінарії, роки місіонерської діяльності, його служіння диякона, а згодом – священика, військове поприще у роки Першої світової, створення у Житомирі Свято-Миколаївського благодійного братства, що допомагало нужденним і хворим, гоніння та випробування, яких зазнав у різні часи, арешти, переслідування… Із 48-и земних років життя 15 він провів у засланнях та в’язницях і закінчив свій шлях мученицьким вінцем: єпископа Бежецького стратили на Бутівському полігоні під Москвою. «Священномученик Аркадій(Остальський) сподобився молитися за нас, – звернувся протоієрей Вадим Шапран до віруючих. – Його молитва має величезну силу, як промінь, що проходить крізь простір…»

Восьме травня – День пам’яті та примирення. Люди молилися за мир в Україні та за всіх, котрі на полі брані життя свої поклали за віру й Батьківщину: за загиблих у роки Другої світової війни і теперішніх захисників Вітчизни, які полегли у зоні проведення АТО (ООС)... 

Після Божественної Літургії був відправлений молебень перед іконою священномученика Аркадія (Остальського) та звершено помазання святим єлеєм... «Сие творити в Мое воспоминание», – нагадав заповіт Христовий  настоятель Свято-Троїцького храму м. Бердичева протоієрей Михаїл Гоюк. – Ми маємо пам’ятати угодників Божих, котрі жили з міцною вірою, що не знає сумнівів. Вони сповідували православну віру, яка привела їх до вічної слави…Третина життя священномученика Аркадія (Остальського) пройшла в ув’язненні і таборах із найсуворішим режимом. Він навчився радіти в скорботах і, незважаючи на страждання, знаходив у собі сили, одухотворений  вірою в Христа, й надихав інших. Так у Соловках протягом двох років надавав духовну і матеріальну підтримку братам-священикам Правдолюбовим. Одного разу, увійшовши в барак, єпископ Аркадій простягнув їм свіжий огірок та сказав: «Не турбуйтесь, я вас не залишу». Такий подарунок був у радість… Творімо пам’ять про священномучеників… У наш складний час їх життя – приклад для багатьох…» Настоятель храму Святого Апостола і Євангеліста Іоанна Богослова ієрей Євген Дзядух подякував усім, хто причетний до благої справи збереження пам’яті про свщм. Аркадія (Остальського), побажавши миру, добра та злагоди: «У Скаківці був початок його земного буття. Народившись тут і пройшовши через важкі випробування, він зараз стоїть перед Господом і всіх нас об’єднує своєю великою любов’ю до Бога…»  Переповнений різними почуттями церковний староста Валерій Слівінський: «Цей пам’ятний день –  хвилюючий та урочистий. Зійшлися люди, відзначили 130-річчя святителя Аркадія єдиною духовною родиною».  

Ще довго спілкувалися всі, хто зустрівся 8-го травня на благословенній Богом Скаківській землі. Ворушили події минулого, гортали календар пам’яті і згадували мудрі та глибокі вислови свого земляка – священномученика Аркадія (Остальського) – рядки, які змушують замислитися: «Моє серце, що виходить від Бога, в той же час і створено для Нього»,  «Нехай наші скорботи великі, але нагороди, які нам за них обіцяні, незрівнянно більше», «Ми не повинні боятися ніяких страждань», «Не той блаженний, хто добре починає, але хто добре кінчає подвиг свій…»

Вікторія Кучерява, прес-секретар Бердичівського благочиння

 
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Content Management Powered by CuteNews
Новини
menu 1
menu 2
Православний молодіжний центр
 
Календар в розробці...
Вхід 

     
 
 
2011-2022