Свято-Миколаївський собор, м.Бердичів
 
     
 
 

Церква - це Дім Божий, в якому ми знаходимо та отримуємо спасіння...

У сучасному світі спостерігається втрата духовних цінностей і православних традицій. Відповідно до соціальної концепції церкви, ЗМІ грають велику роль у житті кожної людини. Ми дізнаємося щось цікаве для себе з різних джерел: з газет або журналів, телебачення чи мережі Інтернет. Цей сайт висвітлює загальні церковні новини та події з життя парафій Бердичівського благочиння.

Новини

Коментар голови Синодального відділу УПЦ з питань охорони здоров’я у зв’язку з поширенням Коронавірусу (текст молитви)

Публікуємо коментар митрополита Львівського і Галицького Філарета, голови Синодального відділу УПЦ з питань охорони здоров’я та пастирської опіки медичних закладів у зв’язку з поширенням Коронавірусу COVID-19.

Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила пандемію у  зв’язку з поширенням Коронавірусу С-19. Церква стурбована тим, що відбувається в світі і робить все можливе, щоб стримати напругу в суспільстві. Багато інформації ми отримуємо з інтернету. Часто відбувається так, що ця інформація може провокувати до поширення паніки в суспільстві. Нам не слід панікувати. Паніка – це загроза, яка не дає можливості людині адекватно сприймати інформацію про те, що відбувається.

Але й легковажно ставитися до пандемії не можна. Люди повинні розуміти, що, слідуючи чітким рекомендаціям медиків і постановам влади, ми зможемо себе захистити від інфікування та поширення вірусу.

Сьогодні фахівці в області мікробіології, молекулярної патології, вірусології та генетики зробили свої висновки і на цій основі Міністерство охорони здоров’я України дало свої превентивні рекомендації, як уберегти громадян України від коронавірусної інфекції. Пропонуємо ознайомитися з цими рекомендаціями перейшовши за  посиланням: https://moz.gov.ua/koronavirus-2019-ncov

Органи державного та місцевого самоврядування приймають відповідні рішення. Церква повинна сприяти тому, щоб донести важливу і корисну інформацію до відома віруючих людей. Чим краще ми будемо поінформовані, тим якісніше зможемо застосувати профілактичні заходи і заходи епідеміологічної безпеки.

Кожна людина повинна з повною відповідальністю поставитися до того, що відбувається. Якщо хтось відчуває первинні ознаки будь-якого респіраторного захворювання, потрібно втриматися від відвідування храму і участі в богослужіннях. Це стосується як мирян, так і священнослужителів.

Священнослужителям необхідно приділити особливу увагу заходам обережності і епідеміологічної безпеки в храмах. Важливо дотримуватися рекомендацій щодо обробки дезінфікуючими засобами ікон та інших поверхонь, з якими людина має прямий контакт.

На період пандемії слід утриматися від цілування святинь, замінивши його поклоном. Священикам необхідно втриматися від надання благословення через цілування руки. У храмах варто розглянути можливість вживання одноразових стаканчиків для запивки після причастя або обмежитися, відповідно до грецької традиції, споживанням виключно Антидора.

Беручи до уваги все, що стосується теми Святого Причастя, ми повинні пам’ятати, що Святі Тіло і Кров Господні надаються нам задля зцілення душі й тіла, і спекулювати або маніпулювати цим питанням ніяк не можна.

Нам слід пам’ятати і про духовне розуміння хвороб і випробувань. З цього приводу я вже висловився в одному з роздумів.

Ті, хто бажає догодити Богу, повинні пройти через скорботи, але «вiрний Бог, Який не попустить вам, бути спокушеними понад силу» (1 Кор. 10, 13). Відсутність нарікання і подяка Богу за всі випробування приносять духовну розраду, дають силу долати спокуси і скорботи. Церква нагадує нам про терпіння до людей, турботу про ближніх і про підтримку добрим словом. Більше любові і добра – менше метушні та паніки, яка руйнує спосіб мислення і  провокує до  необдуманих дій.

Саме під час народних лих і скорбот, Церква з особливим почуттям закликає нас до загальної молитви, покаяння і посту. Великий піст – це сприятливий час для особливих роздумів, стриманості і молитви.

Церква підносить сугубі молитви про своїх чад. І ми закликаємо всіх до сугубої молитви про зцілення хворих і про дарування лікарям мудрості та міцності духу.

Хвороба – завжди недоречна. Це обмеження свободи, небезпека, яка може привести до смерті. Хвороба – це боротьба з самим собою. Від нашого ставлення до епідемії залежить те, чому вона послужить: нашому духовному зростанню або духовному падінню, викликаному панікою і відчуженістю, які здатні посилювати страх, що сіє злобу і печаль.

Від епідемії не застрахований ніхто, тому тільки завдяки злагодженим діям і здоровому підходу можливо мінімізувати наслідки захворювання, і скоротити територію його поширення. Допомагайте один одному, підтримуйте один одного і моліть Господа про милість!

+ ФІЛАРЕТ,
Митрополит Львівський і Галицький,
Голова Синодального відділу УПЦ з питань охорони здоров’я
і пастирської опіки медичних закладів

12 березня 2020 р.

 

Публікуємо також текст молитви, підготовленої Синодальним відділом УПЦ з питань охорони здоров’я та пастирської опіки медичних закладів:

Текст молитви «во время губительного поветрия и смертоносной заразы»

Господи Боже наш, услыши ны, грешныя и недостойные рабы Твоя, с высоты святого престола Твоего, благость Твою грехами своими прогневавших и милосердие Твое от себе удаливших. Не взыщи с рабов Твоих, и отврати страшный гнев Твой, праведно на ны движимый, утоли пагубное наказание, отрыни меч Твой страшный, невидимо и безвременно нас поражающий, и пощади убогия и слабыя рабы Твоя, и не обрекай на смерть души наша, в покаянии прибегающия с сокрушенным сердцем и со слезами к Тебе, Богу Милосердному, мольбам нашим внимающему и покаяние подающему. Яко у Тебе Единого милость и от Тебе спасение, Боже наш, и Тебе славословие приносим, Отцу и Сыну и Святому Духу, ныне и присно и во веки веков. Аминь.

   

 

 

 


Content Management Powered by CuteNews
Новини
menu 1
menu 2
Православний молодіжний центр
 
Календар в розробці...
Вхід 

     
 
 
2011-2022