Свято-Миколаївський собор, м.Бердичів
 
     
 
 

Церква - це Дім Божий, в якому ми знаходимо та отримуємо спасіння...

У сучасному світі спостерігається втрата духовних цінностей і православних традицій. Відповідно до соціальної концепції церкви, ЗМІ грають велику роль у житті кожної людини. Ми дізнаємося щось цікаве для себе з різних джерел: з газет або журналів, телебачення чи мережі Інтернет. Цей сайт висвітлює загальні церковні новини та події з життя парафій Бердичівського благочиння.

Новини

День Святого Духа: престольне свято у Свято-Троїцькому храмі м. Бердичева

У день Святого Духа храмове свято молитовно відзначила парафія Свято-Троїцького храму м. Бердичева. Богослужіння розпочалося із водосвятного молебню. Святкову Божественну Літургію очолив благочинний Бердичівського округу архімандрит Варфоломій (Бойков) у співслужінні настоятеля Свято-Троїцького храму протоієрея Михаїла Гоюка та духовенства благочиння.

Дух Святий зійшов на землю, осяявши її Божим світлом. І вона, одягнена у смарагдові шати, наповнилася силою та благодаттю. Цього дня небо розцвічене сяйвом, і тихо тремтить над землею синій покрив… Тринадцятого червня православний люд стікався до Свято-Троїцького храму м. Бердичева. Його куполів торкалося незриме світло. І чиста музика дзвонів розливалася у піднебессі…

Храм із давньою історію прикрашений квітами та зеленню трав і гілок. Їх дивовижний аромат здіймався, наче фіміам, створюючи  атмосферу свята та урочистості. І життєстверджуюче линув спів церковного хору (регент – матушка Марія Гоюк), наповнюючи серця неземною радістю…

Божественна Літургія… Піднесений настрій, букетики квітів у руках, багато дітей різного віку… Благочинний Бердичівського округу архімандрит Варфоломій (Бойков) звернувся до всіх словами проповіді: «Натхненні святом Воскресіння Христового, ми пережили урочисту подію Вознесіння Господнього і нині згадуємо зішестя Святого Духа на Божих апостолів. Ми зібрались у храмі на честь Святої Трійці, щоб віддати шану Духу Святому… Святитель Григорій Богослов писав, що «як Син Божий явився на землі видимо, то й Духу Святому належало явитися видимо». У Сіонській світлиці сталася велична подія: у повітрі з'явилося багато вогненних язиків, вони опустилися на голови апостолів і спочили на кожному з них. Разом із цими зовнішніми проявами був і внутрішній: душі апостолів «исполнишася вси Духа Свята»... Ми причетні до цієї знаменної події. День Святої П'ятидесятниці є днем народження Церкви Христа Спасителя, створеної Божественною благодаттю. Зішестя Духа Святого людина відчуває, коли вона приходить до покаяння і через прощення проявляє любов та милосердя. Ми живемо у лоні Церкви православних християн. У дні війни, у дні тяжких випробувань, що прийшли на нашу землю, ми об’єднуємося, і нам дає силу наша віра… Єдиним серцем, єдиними устами підносимо спів: ”Царю Небесный, Утешителю, Душе истины, Иже везде сый и вся исполняяй, Сокровище благих и жизни Подателю, прииди и вселися в ны, и очисти ны от всякия скверны, и спаси, Блаже, души наша”».  

Незважаючи на важкі часи, говорить парафіянка Марія, у цей святковий день на серці – радість: «Сподіваємося на милість Божу і просимо Господа захистити наш народ, наших оборонців». «Віримо, що незабаром настане Перемога, що мир прийде на богоспасаєму землю України», – додає її подруга Клавдія.

Через Святого Духа віруюча людина отримує мудрість, духовне збагачення, доброту й милосердя. Святий Дух сповнює вірою – щирою та всеосяжною.

Більша частина молільників приступили цього дня до Святих Таїнств Сповіді і Причастя… Після завершення Божественної Літургії священство, парафіяни та віруючі з різних куточків Бердичівського благочиння звершили Хресний хід навколо храму. Йшли з хоругвами і православними святинями та молитовним співом. Під ноги стелилася зелена травиця, а над головами сяяло блакиттю високе синє небо... «Благословен еси, Христе Боже наш, Иже премудры ловцы явлей, низпослав им Духа Святаго, и теми уловлей вселенную, Человеколюбче, слава Тебе».

Благочинний Бердичівського округу архімандрит Варфоломій (Бойков) привітав усіх із великим святом та побажав, щоб благодать Святого Духа завжди наповнювала душі любов’ю і сміливістю сповідувати істинну православну віру. Настоятель Свято-Троїцького храму протоієрей Михаїл Гоюк сердечно подякував отцю благочинному за батьківську любов і духовну опіку, а священству та віруючим – за соборну молитву: «Глибоко вдячний усім та кожному: хористам, вихованцям Недільної школи, всім, хто долучився до підготовки свята. Нехай Господь воздасть вам сторицею! Кріпіть свою віру, живіть за Заповідями Христовими. Ми відчули сьогодні особливу благодать, ми сповнюємося і надихаємося нею. Нехай благодать Божа перебуває з вами в усі дні року…»

У цей святковий червневий день земля, наче іменинниця, тішила своєю красою. Над нею спокійними хвилями розливалося тепло. І серце очищалося любов’ю… Нехай життєдайна сила Святого Духа наповнить душі та серця, благословить, зцілить і зміцнить.

Вікторія Кучерява, прессекретар Бердичівського благочиння

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

 

Content Management Powered by CuteNews
Новини
menu 1
menu 2
Православний молодіжний центр
 
Календар в розробці...
Вхід 

     
 
 
2011-2022